Ammattilaisena lastensuojelussa; Työntekijähaastattelu osa 6 ja asiaa puutarhasta talouden hoitoon
TYÖNTEKIJÄHAASTATTELUSSA OHJAAJA MIRKKU
- Kuinka pitkään olet työskennellyt Sarasteella?
"Olen ollut Sarasteella töissä noin 7 vuotta, välissä ollut pari vuotta muualla töissä."
Mitkä kolme sanaa sinulle tulevat ensimmäisenä mieleen, kun ajattelet Sarastetta?
"Kodinomainen, rento, turvallinen."
Onko sinulla Sarasteella jokin tietty vastuualue? Kerro hieman vastuualueestasi. Mitä se pitää sisällään ja mitä se tarkoittaa juuri meillä täällä Sarasteella?.
"Minut tunnetaan Sarasteella myös nimellä Mirkku-mummo puutarhatonttu, nämä kuvaavat hyvin myös vastuualueitani. Vastuualueisiini lastenkodilla kuuluvat puutarhanhoito kesäisin sekä keittiöhommat moninaisuudessaan. Tänä keväänä olemme laittaneet Sarasteen puutarhaan kasvamaan hernettä, sipulia ja perunaa. Valmiina puutarhassa on tyrni- ja omenapuita sekä marjapensaita, jotka kaikki tuottavat kukinnasta päätellen tänä kesänä runsaasti satoa. Kasvihuoneessa kasvaa tomaattia ja paprikaa, myöhemmin sinne saapuvat nopeakasvuiset ja maukkaat keltaiset kesäkurpitsat. Syksyllä satoa sitten säilötään talvella käytettäväksi. Näin nuoretkin oppivat omavaraisuutta ja vuodenkierron merkitystä meillä täällä pohjolassa. Meillä Sarasteella lähes kaikki ruuat laitetaan itse, puolivalmisteisiin turvaudutaan harvoin. Leipomista harrastetaan lähes päivittäin ja lapset saavat aina halutessaan leipoa itselleen. Ruokalistaa päivitetään säännöllisin väliajoin ja tässä asiassa kysytään aina lasten mielipiteitä lempiruuista. Lapsilla on myös aina mahdollisuus halutessaan harjoitella ruuanlaittoa ohjaajan opastuksella."
- Mikä on parasta työssäsi?
"Pidän työstäni ennen kaikkea sen monipuolisuuden ja vaihtelevuuden vuoksi ja nuorten kanssa arjen asioiden harjoittelu on minulle neljän lapsen äitinä luontaista."
- Oletko huomannut kehittyneesi ammatillisesti jossain osa-alueella Sarasteella työskentelyn aikana?
"Ohjaajana olen kehittynyt äidin roolista myös ammattilaiseksi."
- Onko jotain mihin haluat panostaa ja kehittyä paremmaksi?
"Aina voi kehittyä paremmaksi, juuri nyt kehityn nepsy-valmentaja koulutuksen myötä."
- Onko sinulla opiskelusuunnitelmia tai muita ammatillisia mielenkiinnon kohteita liittyen lastensuojelu alaan tai työhön Sarasteella?
"Tulevana talvena aion opiskella mielenterveys- ja päihdetyötä."
- Pystytkö hyödyntämään harrastustaustaasi, erikoisosaamistasi tai mielenkiinnon kohteitasi työssäsi?
"Tykkään ruuanlaitosta, leipomisesta ja puutarhanhoidosta, juuri näistä omista vastuualueistani."
SARASTEEN TILAT, HUUSHOLLAAMINEN JA PUUTARHANHOITO
Saraste sijaitsee valtavan hienossa miljöössä, jossa piha-alue on kahden hehtaarin kokoinen muodostuen suuresta kentästä, puuistutuksista, puutarhasta, kasvimaasta, kasvihuoneesta ja niin edelleen. Pihapiirissä on kaksi rakennusta ja ne ovat Nilsiän kylälle historiallisesti merkittäviä, koska ennen lastenkotia rakennuksissa toimi majoitus-, lounas- ja pitopalvelu ja vielä aiemmin siellä oli vanha koulu. Sarasteen pihapiiri ja rakennukset ovat kyläläisille siis hyvin tuttu ja rakas paikka kouluaikojen muistojen myötä.
Lastenkoti sijaitsee kivitalossa ja hirsitalossa on talouskeittiö, ruokasali, pieni kaksio sekä juhlatila. Hirsitalon asunnossa on mahdollista perheiden yöpyä kyläilyjen aikana ja myös valvotut tapaamiset ovat siellä mahdollisia. Toki muitakin vieraita olemme siellä majoittaneet, kuten esimerkiksi sosiaalityöntekijöitä, jotka ovat tulleet kauempaa vierailulle. Joskus siellä on majoittunut väliaikaisesti myös jokunen työntekijä. Itse lastenkodin puoli on suuri talo, jossa on kolme solua ja niissä on yhteensä kahdeksan huonetta. Lastenhuoneita meillä on seitsemän sekä yksi päivystyshuone. Lisäksi on yleiset tilat; olohuone, keittiö, takkahuone, saunatilat, pyykkitupa, liikuntasali ja tietysti 2 toimistoa, joista toinen on johtajan ja toinen ohjaajien.
Näin valtavan kokoiset talot sekä piha vaativat paljon ylläpito työtä. Sarasteella on tehty saneeraustöitä ja pihan huoltotöitä. Kiinteistönhuoltajat huolehtivat sekä talon autoista, että rakennuksista kuin myös irtaimistosta ja pihasta. He saavat viipymättä ilmoituksen, mikäli jokin on mennyt epäkuntoon tai hajonnut.
Siivoaminen Sarasteella on siivousvastaavien luomien siivoussuunnitelmien ja kuittauslistojen ansiosta melko automaattisesti pyörivää. Siivousvastaavuus ei tarkoita sitä, että joku työntekijä olisi siivoaja vaan tehtävänä on aikatauluttaa siivoustyöt, huolehtia siivousvälineiden ja -aineiden hankinnasta sekä huolehtia, että kaikki tulee siivotuksi säännöllisesti. Myös lapset osallistuvat omalta osaltaan taloudenhoitoon. Jokainen siivoaa kahdesti viikossa huoneensa sekä pienen alueen yleisistä tiloista. Lapset ovat päässeet myös harjoittelemaan työntekoa Sarasteella vähän isompien vapaaehtoisten työhommien merkeissä. Näitä työhommia on esimerkiksi olleet puiden pilkkominen ja pinoaminen, isommat siivoushommat sekä ulkotyöt. Näistä vapaaehtoisista töistä lapset saavat palkkaa, jota voivat sitten käyttää omiin juttuihin. Yleensä nämä palkat taitaa kuitenkin pääosin mennä herkkuostoihin.
Haastatellut ja koonnut ohjaaja Elli